Ana Sayfa Genel Nasıl Gezilir?

Nasıl Gezilir?

3183
0

Birçok kişi, İran’a yapılacak bir gezinin kendi kültürümüzün köklerine bizi yaklaştıracağını, belki hiç farkında olmadığımız “doğulu” bir kültüre sahip olduğumuzu, bunun da aslında korkulacak bir şey olmadığını bilmemektedir. İran’daki rejimin Türkiye’den bakıldığında çok katı bir İslam Rejimi görüntüsü verdiği muhakkak. Ancak İran’da bu rejimin belki de en hoşgörülü örneklerinden biri yaşanıyor.

İran ülkesini görmek, halkını yakından tanımak, kültürünü ve uygarlığını içinizde hissetmek için gerekli bilgiler bu sitede.

Tur Seçenekleri :

İran turuna hazırlananların öncelikle ekonomik durumlarını gözden geçirmeleri ve zamanlarının ne kadar olduğunu hesaplamaları gerekir. Böyle bir hesaplama sonucunda bu turun hangi ulaşım araçları ile ve hangi sürede yapılacağına karar verilmelidir.
Tur seçeneklerini genel olarak üçe ayırıyoruz :

Karayolu ile
Maliyeti azdır. Yollarda harcanacak sürenin biraz fazla olması bu tur için bir dezavantaj sayılabilir. Buna karşılık yol üzerindeki kültürel, coğrafi ve iklimsel değişiklikleri aşama aşama yaşayarak gitmek bu seçeneğin çekici yanını oluşturur. Türkiye’nin en doğusuna -Doğubeyazıt’a veya Van’a- kadar sürecek karayolu seyahati bu yolun ilk aşamasını oluşturacaktır.

Tren ile
Maliyeti, karayolu ile seyahat etmekten çok düşüktür. Buna karşılık Tebriz ve Tahran’a ulaşım İstanbul’dan yola çıkıldığında 2 veya 3 gün kadar sürer. Tren ulaşımının bu yavaşlığı bu seçeneğin en önemli dezavantajıdır. Buna karşılık İstanbul’dan Tahran’a kadar süren 3 bin 500 kilometrelik yolu hiç yorulmadan geçmek de tercih sebebi sayılabilir.

Uçak ile
İran’a Türk Hava Yolları ve İran Air’in tarifeli seferleri vardır. Ayrıca Pegasus Havayolları ile AtlesJet Havayollarının da İstanbuldan her gün seferi vardır. Yaz aylarında çeşitli İran Charter firmaları da yoğun bir şekilde uçak seferleri yapmaktadır. Bu seferlerle veya charter seferleri ile İran’a gitmek, zamandan kazandıran bir gezi türüdür. Gidilecek yere birkaç saat içinde ulaşılması nedeniyle tercih edilebilir.

Kendi Aracınız ile
Gene ilk ulaşılacak şehire (Tebriz) olan mesafenin fazla olması gibi bir dezavantajı olan bir seçenek. İran’a kendi aracınızla gittiğinizde İran içinde yakıt masrafının çok az olması nedeniyle çok düşük maliyeti olan bir seçenek. Tahran gibi büyük şehirlerin trafik karmaşasında araç kullanmaktan rahatsız olmayacaksanız tercih edilebilir.

Karayolu Turu
Bu yol, Ankara’dan sonra; Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Ağrı illerinden geçer. Doğubeyazıtta, Gürbulak sınır kapısında İran’a bağlanır. İran’a geçildikten sonra klasik rota : Tebriz – Zenjan – Tahran yoludur. Tahran’dan sonra ise İsfehan – Şiraz ve Yezd yolu ikinci klasik rota sayılır.

Bu rotaların dışındaki ikinci alternatif; Tebriz’den sonra Astara – Lahijan – Reşt yolu ile Hazar Denizi kıyısından ilerlemek, Sari – Gorgan üzerinden Meşhed’e varmaktır.

Maliyetler

Gezi Tarzı

Konaklama

Yemek

Ulaşım

Müze

Toplam

Otostopçu

Couch surfing

Evde –

otostop –

az 15

15

Öğrenci

Dormitory 10

sandviç 5

otob-tren 5

önemliler 10

30

Gezgin

1 yıldız 25

sandviç 15

otob-tren 5

önemli 20

65

Turist

2-3 yıldız 60

iyi restoran 25

uçak 30

hepsi 30

145

Üst sınıf

4-5 * 120

üst sınıf 40

uçak 30

hepsi 30

220

 

Sitenin yayınlandığı sırada (Mart 2018 Tarihinde) İran’da 1 Dolar 40 bin İran riyali civarındaydı. Bu para Tümen olarak 4 bin Tümen’di. Sitemizde Riyal – Tümen ayrımı konusunda halkın kullandığı “Tümen” birimini esas almayı tercih ettik. Resmi dairelerin duyurularında, vitrinlerdeki etiketlerde fiyatlar hep Riyal cinsinden yazılmıştır. Bunu tümene çevirmek için sondan bir sıfır atın. Riyal yerine “tümen” diye isimlendiren başka isimde bir para kullanıldığını zannetmeyin. Her ikisi de aynı paradır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi 1 dolar 4 bin tümen ediyor, 1 Dolar Türkiye’de (Şubat 2018’de) 4 Lira civarında oldu- ğuna göre kabaca 1 Lira = 1 Tümen olarak hesaplanabilir.

İran’da orta kalite restoranlarda yemek, 2 veya 3 yıldızlı otellerde konak- lamak için günlük 50 USD kadar bir bütçe gerekir.

Bugüne kadar müze ve ören yerlerine giriş için yerli – yabancı turist ayrımı yapmayan İran, 2014 başından itiba- ren bütün dünyada yaygın olan bu ayrımı uygulamaya başlamıştır. Dini nitelikli yerlerin tümü; camiler, imam-zadeler ve türbeler ücretsizdir. Kültürel niteliğe sahip ama sadece yerel önemi olan Kale, hamam, yerel saray, konak gibi yerlerin giriş ücretleri 10 bin Tümen (yaklaşık 3 USD) ve Dünya Kültür Mirası özelliğinde olan kale, saray, tarihi anıt gibi önemli yerlere giriş ücreti ise 15 bin Tümen (4 dolar) olarak belirlenmiştir.

Sitenin güncellemesinin yapıldığı 2019 Mayıs ayında İranda geçerli rakamlar dikkate alınmıştır.

Ana Sayfa