Ana Sayfa İsfehan Cehel Sütun

Cehel Sütun

578
0

İsfehan’daki saraylar, Sasanilerin ve Mughallerin büyük ve gösterişli saraylarının yanında alçakgönüllü kalır. Chehel Sütun Sarayı da bunlardan biridir. Chehel Sütun, Safevi Sultanı II. Şah Abbas tarafından 1650 yılında, 6,5 dönüm arazi üzerinde yapılmıştır. Basit ve iddiasız görünümünü kanıtlamak istercesine sütunlar üzerindeki çatı, küçük bir kubbeden ibaret bırakılmıştır. Kraliyet sarayı ile birleşik olarak düşünülürse bu saray, ayna kaplı sütunları, tablolarla süslü panelleri ve sarkıtlarıyla sadece bir giriş kapısı gibi kalmıştır.

“Kırk Sütun” diye adlandırılan isminin çok bilinen hikayesine göre; sarayda aslında 18 tane olan sütunların, havuzdaki yansımaları da hesaba katılmış ve Farsçada “kırk” anlamındaki Chehel Sutun – Kırk Sütun ismi kullanılmıştır.

Sarayın içindeki Büyük Salonun duvarlarına işlenmiş altı tane büyük boy tablo, dikkatinizi çekecektir. Bu tablolardan bir tanesinde Mughal Hükümdarı Hümayun ile Safevi sultanı Tahmasb görülüyor

Binanın içini gezdikten sonra etrafını dolaşın, dış cephenin yan ve arka duvarlarında büyük boyda tablolar sizleri bekliyor. Bu tablolar dönemin batılı ressamları tarafından yapılmıştır ve orta çağ Avrupasından çeşitli görüntüler içerir.

Çehel Sütun gezisinde yorulduysanız bahçenin bir köşesindeki çayhanede dinlenebilirsi- niz. Yüzünüzü Çehel Sütuna döndüğünüzde sağ tarafınızdaki yan çıkış kapısına doğru yürüyün, çayhane o yönde ve ağaçların arkasındadır.

İsfehan Sayfası

Sonraki İçerikŞah-e Çerağ